Onze website maakt gebruik van cookies. Deze hebben wij volledig geanonimiseerd. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.
Sluit
 

Inlenersbeloning

Uitzendkrachten krijgen vanaf 30 maart 2015 vanaf de eerste dag hetzelfde salaris als werknemers die in soortgelijke functies bij de opdrachtgevers in dienst zijn. Nu bestond nog de keuze om de inlenersbeloning vanaf de 26e week of juist wel direct in te laten gaan.

De inlenersbeloning is wettelijk vastgelegd om het verschil in beloning tussen uitzendkrachten en personeel met rechtstreeks dienstverband tegen te gaan.

Naast de toepassing van het juiste uurloon is het ook van belang om loonsverhogingen en periodieken in de van toepassing zijnde cao tijdig door te voeren. Daarnaast heeft de uitzendkracht recht op evenveel vrije- (en adv) dagen, de van toepassing zijnde onkostenvergoedingen en toeslagpercentages voor onregelmatige uren en overwerk.

ABU loongebouw

In de ABU cao is toch een beloningsregeling opgenomen voor uitzonderingen. Voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan dit loongebouw worden gebruikt. Denk hierbij aan schoolverlaters, langdurig werklozen of bemiddelingen vanuit de Participatiewet. Heeft de uitzendkracht een fase C contract (contract voor onbepaalde tijd bij het uitzendbureau) dan bestaat de keus ofwel het ABU loongebouw toe te passen of de inlenersbeloning.

Geen cao bij de opdrachtgever

Sommige bedrijven hebben geen cao. De uitzendorganisatie moet dan de beloningsmethodiek toepassen zoals de opdrachtgever dat voor zijn eigen personeel zal toepassen. Er wordt dan gekeken naar de salarissen van medewerkers bij de opdrachtgever die een zelfde functie hebben of vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.