Blog
- Een sollicitatiegesprek voorbereiden als werkgever
16-06-2017 - 5 tips voor een doeltreffend referentiegesprek
13-01-2017 - Is payrolling voordeliger?
18-03-2016 - ZZP’ers inhuren zonder risico op schijnzelfstandigheid
02-02-2016 - Wat kost een werknemer?
05-01-2016 - Wanneer moeten werkgevers transitievergoeding betalen?
02-12-2015
<< 1 2 >> |
ZZP’ers inhuren zonder risico op schijnzelfstandigheid
Zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) bieden in potentie veel aantrekkelijke voordelen voor uw bedrijf. Toch kunt u in diverse valkuilen stappen. Hoe benut u de voordelen van ZZP’ers en behoudt u tegelijkertijd financiële zekerheid?
Het inhuren van ZZP’ers kan erg voordelig zijn voor u als werkgever. Let hierbij echter altijd op het risico op verkapt dienstverband, ook wel bekend als schijnzelfstandigheid. Er is sprake van schijnzelfstandigheid wanneer de fiscus de werkzaamheden niet erkent als ZZP-opdracht.
Als werkgever wilt u graag van tevoren weten wat u gaat betalen wanneer u een ZZP’er inhuurt. U zit immers niet te wachten op onverwachte kosten zoals een loon- of premieheffing – en u wilt al helemaal geen risico lopen op een boete.
In dit blog vindt u de voor- en nadelen van ZZP’ers op een rijtje. Ook ontdekt u praktische tips om het ZZP-opdracht voor beide partijen aantrekkelijk te houden, zonder het risico op schijnzelfstandigheid.
De voordelen van ZZP’ers
Als werkgever wilt u de beste kandidaat voor de opdracht binnenhalen. Het is daarbij belangrijk dat de kandidaat voldoet aan uw eisen en de dienstverlening tegelijkertijd financieel aantrekkelijk is.
Op het eerste gezicht biedt een ZZP’er hierin veel voordelen: u heeft toegang tot zelfstandige, gedreven en gespecialiseerde kandidaten – en dat tegen minder kosten en met meer flexibiliteit. Bovendien beschikt u over een bijna oneindig aanbod aan talent.
De voordelen van een ZZP’er op een rij:
- Besparing op zowel directe als indirecte arbeidskosten: u hoeft geen belastingen, premies, vakantietoeslag en dertiende maand af te dragen
- Bij ziekte geen loondoorbetaling: alleen betalen voor de daadwerkelijke gewerkte uren
- Makkelijk flexibel inzetbaar: voor een paar uur, een paar maanden of zelfs een jaar
- Ontslagrecht niet van toepassing: dus geen verplichtingen na afronden van werkzaamheden
- Volop toegang tot deskundigheid en ervaring op een specifiek vakgebied: elke ZZP’er is een bron van kennis en ervaring
De nadelen van ZZP’ers
Het inhuren van een ZZP’er brengt naast de voordelen ook enkele serieuze nadelen met zich mee. Voorkom dat u voor onverwachte verrassingen komt te staan.
Met name door het risico op verkapt dienstverband kan het inhuren van een ZZP’er alsnog duur uitvallen. Het verschil tussen ‘in opdracht’ en ‘in dienstverband’ werken is in de praktijk namelijk niet altijd even duidelijk. De fiscus bepaald de aard van een dienstverband aan factoren als de werktijden, het type werkzaamheden, gezagsverhouding en verplichte persoonlijke arbeid. Deze moeten wijzen op een werkelijk zelfstandige arbeidsrelatie.
Vooral wanneer de ZZP’er voor langere periode wordt ingehuurd – en daarmee meer onderdeel van het bedrijf wordt – bestaat het risico dat de belastingdienst het als verkapt dienstverband beschouwd.
Stel: een grafisch ontwerpbureau heeft naast zijn eigen ontwerpers al een jaar een fulltime ZZP-ontwerper ingehuurd. Wordt dit door de belastingdienst als legitieme ZZP-opdracht beschouwd?
Vanaf 1 mei 2016 niet meer. Dan zal namelijk naar verwachting de wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) in werking treden. Wanneer een bedrijf een ZZP’er inhuurt voor werk dat ook door eigen medewerkers uitgevoerd zou kunnen worden, is er geen sprake meer van een ZZP-opdracht. Dit is pas toegestaan wanneer het specialisme dusdanig afwijkt dat de ZZP’er een toegevoegde waarde biedt aan het interne team. Daarnaast dient de ZZP’er uitsluitend de afgesproken werkzaamheden uit te voeren en te werken met eigen middelen (laptop, software en gereedschap).
De nadelen van een ZZP’er op een rij:
- Risico op verkapt dienstverband
- Als werkgever heeft u minder te zeggen over de ZZP’er
- Hoger uurtarief dan bij gelijk werk in dienstverband
- Gericht op korte termijn: minder consistentie in output en beperkte accumulatie van waardevolle werkervaring binnen uw bedrijf
Wanneer wel en wanneer niet een ZZP’er inhuren?
ZZP’ers bieden met name uitkomst wanneer er sprake is van:
- Projectmatig werk
- Behoefte aan kortdurende specialistische kennis
- Het opvangen van de fluctuerende werklast
De Koning maakt een eind aan ZZP-zorgen
Gebruikmaken van de voordelen van ZZP’ers? Maar wilt u de omliggende zaken en voorwaarden snel en makkelijk kunnen regelen, zonder de risico’s op schijnzelfstandigheid? De Koning uitzendbureau biedt ZZP-bemiddeling. Wij regelen al uw administratieve verplichtingen zoals de ZZP-overeenkomsten en betalingen. U houdt zelf grip op de werving en dienstverlening van de ZZP’er.
De Koning is voortdurend op de hoogte van de actuele regels en houdt oog op de voor u relevante risico’s. U kunt zorgeloos gebruikmaken van de voordelen van ZZP’ers.
Behoefte aan bemiddeling en/of advies? Neem contact op met De Koning uitzendbureau